Sikeres üzenetküldés!

Milyen lépéseket érdemes követni a weboldalad tervezésekor?

2022. 02. 28.

Manapság már minden vállalkozásnak szüksége van weboldalra, viszont ahhoz, hogy az eredményes és sikeres legyen, már az elejétől kezdve egy jól kidolgozott stratégia mentén kell megtervezni. De vajon mire érdemes figyelni, mik a szükséges lépések?

Sokan megrettennek attól, hogy belevágjanak egy új weboldal elkészítésébe, mivel sok a megválaszolatlan kérdés. Pontosan milyen weboldalra van szükségem? Hogyan kezdjek neki? Milyen részekből kell állnia? Persze fontos kiemelni, hogy a tervezéskor sok szempontot figyelembe kell venni, de ha követed a lépéseket, biztosan nem fogsz elveszni és azt az eredményt fogod kapni, amit elvársz az új weboldaladtól.

Pontos cél meghatározása

Mielőtt belekezdenél a tervezésbe, meg kell határoznod a projekt lényegét, hogy pontosan milyen célt fog szolgálni, ez a legfontosabb lépés. Egy cél nélküli weboldal nem több egy kirakatnál. Csak konkrét, pontos üzleti célokkal fog eredményesen működni a weboldalad, ehhez pedig fel kell tenned magadnak néhány kérdést:

  • Miért szeretnéd ezt a weboldalt, milyen problémádat fogja megoldani? Milyen lépéseket tudnál automatizálni?
  • Mit szeretnél, mire használják a felhasználók? A szolgáltatásodat szeretnéd népszerűsíteni, vagy terméket szeretnél eladni? Esetleg a kapcsolatfelvételt szeretnéd egyszerűsíteni?
  • Mit tudsz a célközönségedről? Milyen jellemzőik vannak, honnan és miért érkeznek a weboldalra?

Ahány cél, annyi típusú weboldal létezik, fontos, hogy meghatározd, mire is szeretnéd használni a sajátodat.

Piackutatás, inspiráció

Miután megvagy a miértekkel, érdemes, ha kicsit szétnézel a neten a hasonló témájú weboldalak között, érdemes a Google-t vagy más hasonló keresőmotort használni. Vizsgáld meg ezeket az oldalakat, nézd meg a kinézetüket, szerkezetüket, színeket, kommunikációjukat. Érdemes a keresési lista elejével ismerkedni, ők valószínűleg eredményesebbek a többieknél. Ha ezen túl vagy, kipróbálhatod azt is, hogy a hasonló témában készült külföldi weboldalakat is lecsekkolod. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy beírod a Google keresőbe a szolgáltatásodat angolul, majd különböző városneveket teszel a végére. Pl. “web design New York”, “web development Berlin” stb.

A cél nem az, hogy lemásold az oldalukat, ezzel csak magadnak ártanál. Sokkal inkább fontos, hogy egyrészt megkeresd azokat az elemeket, amik jól működnek, eredményesek és tetszenek, másrészt pedig megtaláld a hibáit, hiányosságait, amiket te jobban is meg tudnál csinálni. Az inspiráción van a hangsúly, nem a másoláson!

Pontosítsd elképzeléseidet

Ha már körvonalazódik benned, hogy mit, miért és hogyan szeretnél, akkor kezdj el pontosítani. Szedd össze a másodlagos funkciókat (pl. hírlevél feliratkozás, tájékoztató letöltése stb.), majd írj össze egy listát az igényeidről: milyen aloldalakat szeretnél és mi szerepeljen ezeken, milyen menüpontokat és egyéb modulokat képzeltél el? Szeretnél cikkeket, bejegyzéseket írni? Webshop esetén, milyen fizetési módokra gondoltál?

Miután megvagy ezekkel a válaszokkal, a tervezési fázis nehezén már túl is vagy. Jöhet a design!

Design terv

A design terv elkészítése során válik weboldalad egy kézzelfogható termékké. A design tervezés valójában ezernyi apró részből áll, nagyon sok összetevőjére kell figyelni a megvalósítás során, de a lényege, hogy az eddig papíron lévő ötletekből és tervekből egy olyan rajz készüljön, ami visszaadja a leendő weboldal pontos kinézetét, akár több eszközméretre levetítve. Itt már minden kép, szöveg, szín és forma a helyén van.

Fontos, hogy ezt a részt érdemes addig finomítani, ameddig el nem jut a projekt kinézete egy végleges állapotra, mivel az esetek többségében itt még egyszerűbb elvégezni a módosításokat, mint a már elkészült weboldal esetén.

A megvalósítás

Fejlesztés, élesítés

Ebben a szakaszban már nem a tervezésen, hanem a megvalósításon van a hangsúly. A korábban elkészült design terv alapján a webfejlesztő megírja a weboldal struktúráját, stílusát és egyes funkcióit úgy, hogy egy olyan működő weboldal legyen a végtermék, ami minden eszközön egységesen, szépen és hiba nélkül jelenik meg. A design megrajzolásához hasonlóan a fejlesztés is több részből épül fel, elkülönítjük egymástól az adatbázis elkészítését, a szerver oldali kódok megírását, illetve a weboldal megjelenítésének a fejlesztését.

A fejlesztés során folyamatosan tesztelni kell az elkészült funkciókat, hogy az élesítésre már minden rendben legyen.

Élesítés és karbantartás

Amikor minden elkészült, a funkciók tesztelve, szövegek és képek a helyükön, akkor jöhet az élesítés, ami azt jelenti, hogy a weboldalt elérhetővé tesszük mindenki számára.

Mivel egy weboldal sosincs készen teljesen, ezért fontos, hogy az átadást követően is rendszeresen frissítve legyen. Mivel erre a részre már kevésbé szoktak odafigyelni, így az elhanyagolás miatt gyakran sérül a hatékonyság. Egy weboldal karbantartása és frissítése folyamatos figyelmet követel meg!


Mint látható, egy webfejlesztési projekt sok lépésből áll, viszont a megfelelő minőségű tervezés segít a későbbiekben, így fontos rászánni az időt. Egy alaposan megtervezett és kivitelezett weboldal sok terhet tud levenni a tulajdonosa válláról, bevételt tud termelni és hosszútávon biztosan megtérül.


Rák Szabolcs

Rák Szabolcs

sitepro.hu

Érdekelnének hasonló tartalmak?


Ezek is érdekelhetnek