Sikeres üzenetküldés!

Ingyenes weboldalkészítő rendszerek extra költségei

2022. 05. 23.

Weboldal fejlesztés előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen lehetőségeink vannak az új honlapunk elkészítésére. Gyakran felmerülnek opcióként az ingyenes weboldalkészítő programok, amik bár működnek, mégis korlátokkal rendelkeznek és hosszabb távon nem feltétlen célravezetőek. Becslések szerint a neten található weboldalak kb. 33%-ka készült az egyik leghíresebb ingyenesen használható keretrendszerrel, azaz a WordPress segítségével, amiből jogosan következtethetnénk, hogy szinte minden esetben megfelelő megoldás lehet számunkra. A WordPress lényege, hogy bárki összerakhatja magának a megannyi sablon és bővítmény segítségével a saját weboldalát, lényegében néhány kattintással.

De akkor mégis mi ezzel a probléma, és miért nem ajánlatos egy vállalkozásnak hosszú távon ebben gondolkodnia és mit jelent a saját kézzel összekattintgatott weboldalak ingyenessége?

Az időd pénz

Először is, cégvezetőként biztos, hogy magas óradíjon dolgozol, tehát a weboldalnak már az elkészítésekor is bele kell számolnod, hogy órákat, esetleg napokat fog elvenni a munkaidődből, ami szinte biztos, hogy bevételkiesést fog jelenteni a cégednek. Persze induló vállalkozások esetén, amikor még nem feltétlen tölti ki minden percedet az effektív munka, lehet tudsz rá időt szakítani, viszont így is csak a látszatát keltheted annak, hogy feláldozva a szabadidődet, elkészítettél egy honlapot, mert a szakértelem hiánya miatt, elég kevés a valószínűsége, hogy eredményes lesz. Ezen kívül egyéb költségekkel is számolnod kell.

Fizetős bővítmények

Ha ezeket a keretrendszereket választod, idővel sajnos észre fogod venni, hogy az ingyenes bővítmények csak az alapvető funkciók elvégzésére elegendőek. Ha komplexebb, minőségibb, egyedibb megoldásokban gondolkodsz, mindenképpen szükséged lesz vagy egy fizetős bővítményre, vagy egy fejlesztő segítségére, aki célzottan neked készíti el a kívánt plugint. Természetesen ezek a problémák csak akkor jönnek elő, ha többet szeretnél egy egyszerű weboldalnál, szóval közelítsük meg más aspektusból is!

Sérülékenység

Korábban szó volt róla, hogy a becslések szerint a neten található weboldalak kb. 33%-ka WordPressel készült, de további jelentős része is hasonló rendszerekre épül, aminek van egy óriási hátulütője.
Gondoljuk magunkat egy hacker helyzetébe, melyikkel jár jobban? Ha egy egyedi weboldalra fókuszál, hogy megtalálja annak gyengeségeit, és ezáltal megszerezze annak az adatait, esetleg átvegye a teljes irányítást a teljes oldal felett, vagy inkább keressen hasonló sérülékenységeket egy olyan rendszeren, amit oldalak milliói használnak? Az egyedi oldalak esetén elég valószínű, hogy csak 1-2 honlapra fog tudni betörni, a másik esetben viszont rengeteg oldalra szerezhet szabad bejárást. Bővítmények persze ilyen esetekre is vannak, de hasonlóan a többi pluginhez, ezek is csak akkor működhetnek közel megbízhatóként, ha fizetős szolgáltatást használunk. Ha pedig a spórolást választjuk és megelégszünk az ingyenes kiegészítőkkel, akkor ott a kockázat, hogy akár az egész weboldalunk úszhat, ha csak nem fizetünk ki egy szakértőt, aki vissza tud állítani mindent egy korábbi állapotra.

Korlátosság

Véleményem szerint a legnagyobb árat a korlátossággal fizetjük, ha az ingyenes megoldásokban gondolkodunk. Nem feltétlen van kézzelfogható költsége, de ha a minőségen próbálunk meg spórolni és így a weboldal nem fogja tudni hozni a kitűzött célokat, akkor eredménytelen lesz és nem fogja tudni megtermelni nekünk azt a pénzt, ami elősegítheti a cégünk fejlődését és fennmaradását. Rövid távon még nem feltétlen probléma, de ha a vállalkozásunk komolyabb szintre lép, akkor egyszerűen elengedhetetlen egy igényes megjelenéssel rendelkező, hiba nélkül működő, stabil weboldal.

Bővítmények sokasága

A sablonokra épülő weboldalak többségénél, ha valami új feature-t akarunk a honlapunkra, ezt bővítmények telepítésével és beállításával tudjuk megtenni. Csábítóan hangzik, hogy a kisebb nagyobb igényeket ugyanúgy, percek alatt, néhány kattintással elérhetjük és konfigurálhatjuk, viszont az esetek többségében nem fogjuk tudni kihasználni a bővítmény minden adottságát, emiatt pedig olyan plusz kódok fogják az erőforrásokat foglalni, amikre valójában semmi szükségünk sincs. Ennek előbb utóbb az lesz az eredménye, hogy a weboldal gyorsaságával fogunk fizetni a rengeteg bővítményért cserébe, legalábbis jobbik esetben. Rosszabb esetben - bár ez kétségkívül már egyre ritkább - a bővítmények fognak úgy összeakadni, hogy a komplett weboldal lesz elérhetetlen. Egy lassú weboldal csekély árnak tűnhet a megannyi feature mellett, de számolni kell azzal is, hogy az emberek türelmetlenebbek annál, hogy egy lassú weboldalon maradjanak, így pedig máris biztos a folyamatos ügyfél/vásárló vesztés.

A megannyi rossz tulajdonság mellett rengeteg hasznos funkciója is van egy sablon alapú weboldalnak és vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten javasolt ezt az opciót választani, de azt be kell látni, hogy hosszú távon csak akkor maradhatunk ennél a megoldásnál, ha szakértőre bízzuk a szerkesztését és fejlesztését.
Mielőtt belevágunk egy ingyenes oldal összekattintásába, érdemes lehet bekérni néhány árajánlatot külöböző ügynökségektől, cégektől, vagy szabadúszóktól. Szinte biztos, hogy egy szakértő gyorsabban, szakmailabb tökéletesebben és összességében eredményesebben fogja megvalósítani a weboldalunkat és ezáltal a terveinket.

Ha te is meg szeretnéd spórolni az idődet, akkor fordulj hozzám bizalommal és készítsünk el együtt egy eredményes oldalt!


Rák Szabolcs

Rák Szabolcs

sitepro.hu

Érdekelnének hasonló tartalmak?


Ezek is érdekelhetnek