Sikeres üzenetküldés!

Hogyan készülnek a weboldalak?

2024. 01. 15.

Egy weboldal nem csupán egy online 'kirakat', hanem egy stratégiai eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy pénzt termeljen nekik, elérjék vele a céljaikat, kommunikálják üzenetüket és megszólítsák a célközönségüket. A weboldalkészítési folyamat azonban nem a kódolással vagy a designnal keződik. Minden egyes lépés, kezdve a tervezéstől a tesztelésen át az élesítésig, kulcsfontosságú a végső siker eléréséhez.

Nézzük is meg hogy ideális esetben hogyan néz ki egy weboldal készítésének a folyamata!

A tervezés a legfontosabb lépés

A weboldalkészítés során a tervezési fázis kiemelkedő jelentőséggel bír. Ennek a szakasznak az az előnye, hogy itt még könnyen és egyszerűen lehet változtatásokat eszközölni, anélkül, hogy komoly idő- és költségráfordításokkal járna. A tervezés lényegében az alapok lerakása: meghatározza a weboldal célját, struktúráját és azt, hogyan kommunikál majd a célközönséggel.

A cél és a stratégia meghatározása

Minden weboldalnak egyértelmű célja kell, hogy legyen, mindegy, hogy termék értékesítésről, információ megosztásról, vagy márkaismeret növelésről van szó. A tervezési szakaszban ezt a célt határozzuk meg és dolgozunk ki hozzá egy megfelelő stratégiát. Ez magában foglalja a felhasználói útvonalak tervezését is, ami meghatározza, hogy a látogatók hogyan navigálnak az oldalon és hogyan érik el az általunk megtervezett célt.

UX design megtervezése

Miután a tervezési szakasz meghatározta a weboldal alapvető céljait és struktúráját, a következő lépés a felhasználói élmény, vagy más néven UX design kialakítása. A UX (User Experience) design fókuszában a felhasználók interakciójának és élményének optimalizálása áll, biztosítva, hogy az oldal intuitív, könnyen használható és élvezetes legyen.

A felhasználói élmény megtervezése

A UX design során kiemelt figyelmet fordítunk a felhasználói igényekre és az oldal használatának logikájára. Célunk, hogy a látogatók számára egyszerű és zökkenőmentes legyen az információkhoz való hozzáférés, és hogy az oldal megfeleljen a célcsoport elvárásainak.

A wireframe elkészítése

Ebben a fázisban készül el a weboldal wireframe-je, ami egy alapvető vázlat, amely megmutatja az oldal elrendezését, a tartalmi elemek elhelyezkedését és az interaktív funkciókat. A wireframe segít vizualizálni az oldal szerkezetét, még mielőtt a tényleges design- és fejlesztési munkálatok megkezdődnének.

Wireframe sample
A wireframe segít vizualizálni az oldal szerkezetét, még mielőtt a tényleges design- és fejlesztési munkálatok megkezdődnének.

Tartalmak gyűjtése

A UX design után következik a tartalmak gyűjtése. Ebben a lépésben összegyűjtjük azokat a szövegeket, képeket, videókat és egyéb médiaelemeket, amelyeket a weboldal tartalmazni fog. Ez a fázis biztosítja, hogy minden szükséges tartalom rendelkezésre álljon a későbbi design és fejlesztési fázisokhoz.

A UI design kialakítása

A UI (User Interface) design a weboldal vizuális megjelenését és az interaktív elemeket foglalja magában.

Ebben a szakaszban kialakítunk egy style guide-ot, ami meghatározza az alapvető színeket, formákat, betűtípusokat és egyéb design elemeket. Ez biztosítja az oldal vizuális összhangját és hozzájárul a márkaidentitás erősítéséhez.

A korábban készített wireframe alapján elkészítjük a weboldal végleges designját, ahol felhasználjuk az összes, korábban megtervezett vizuális elemet és elrendezést. Az interaktív funkciókat részletesen kialakítjuk, mivel részben ezek fognak minket segíteni a felhasználói élmény javításában.

Weboldal fejlesztése

Ez a lépés az, ahol a weboldal ténylegesen életre kel. A fejlesztési folyamat két fő részre oszlik: frontend és backend fejlesztés.

Frontend fejlesztés

A frontend fejlesztés során a UI design alapján készítjük el a weboldal szerkezetét és kinézetét. Ez konkrétan azt jelenti, hogy lekódoljuk a vizuális kinézetet, hogy a böngészők számára is értelmezhető legyen. Ebben a szakaszban hozzuk létre azokat a funkciókat is, amelyeket a látogatók közvetlenül tapasztalnak meg.

Backend fejlesztés

A backend fejlesztés magában foglalja az adatbázis kapcsolatokat és a szerveroldali funkciókat. Ez a rész felelős azért, hogy a weboldal hogyan kezeli az adatokat, beleértve a felhasználói interakciókat, adatok tárolását és feldolgozását.

Tesztelés

Miután a weboldal fejlesztése befejeződött, elengedhetetlen a tesztelési fázis. A tesztelés során alaposan átvizsgáljuk az oldalt, hogy biztosítsuk annak hibamentes és zökkenőmentes működését minden lehetséges forgatókönyvben.

A tesztelés magában foglalja az összes funkció, navigációs útvonal és felhasználói interakció kipróbálását, mivel a célunk, hogy azonosítsuk és javítsuk az esetleges hibákat, problémákat, illetve hogy optimalizáljuk a felhasználói élményt.

A tesztelés során arra is törekszünk, hogy az oldalt 'hülyebiztosra' készítsük el, ami azt jelenti, hogy felkészítjük az oldalt a váratlan helyzetekre és a felhasználói hibákra. Mert hidd el, a felhasználók minden alkalommal meglépnek egy olyat, amire nem számítasz.

Old man vs. technology
A felhasználók minden alkalommal meglépnek egy olyat, amire nem számítasz.

Élesítés

Az élesítés során a kész weboldalt feltöltjük egy tárhelyszolgáltató által biztosított szerverre, majd összekötjük a domain címeddel. Ez lehetővé teszi, hogy az oldal elérhetővé váljon az interneten keresztül bárki számára.

Lényegében már jöhetnek is a látogatók!

Viszont itt még nincs vége a mókának…

Support

Az élesítés utáni supportálást három részre szoktuk bontani: hibák javítása, frissítések és új funkciók fejlesztése

Hibák javítása

Láthatod, hogy mennyire komplex egy weboldal, sajnos az élesítés után a kisebb hibák kb. elkerülhetetlenek. Éppen ezért ilyenkor folyamatosan figyeljük az oldalt, azonosítjuk és javítjuk a hibákat. Kiemelten fontos, hogy gyorsan reagáljunk a felhasználói visszajelzésekre és a technikai problémákra, hogy az oldal megbízhatósága ne sérüljön.

Frissítések

Mindegy, hogy milyen weboldalról beszélünk, időnként elkerülhetetlenek a frissítések. Mivel a technológiák fejlődnek, így figyelnünk kell az egyes javításokra és biztonsági résekre, illetve mivel a böngészők is rendszeresen jönnek ki új frissítésekkel, ezért azokra is folyamatosan kell optimalizálni.

Új funkciók

Figyelni kell a felhasználói viselkedésre, a látogatottsági statisztikákra, és ezek alapján kell esetleges fejlesztéseket, változtatásokat is végrehajtani. Ez akár magába foglalhat teljesen új funkciók bevezetését, ha azt látjuk, hogy a felhasználóknak valami másra is szüksége lenne.

Összefoglalás

Most már láthatod te is, hogy a weboldalak elkészítése egy összetett és sokrétű folyamat, amely számos lépésből áll, kezdve a tervezéstől és fejlesztéstől, egészen az élesítésen és a támogatáson át. Minden egyes lépés kulcsfontosságú a végső cél elérése érdekében: egy hatékony, felhasználóbarát és a célközönség számára vonzó weboldal létrehozásában.

Ha megfelelő időt és energiát fektetünk bele, a weboldal meghálálja az erőfeszítéseket, mivel jelentősen hozzájárul a vállalkozás sikeréhez. Egy jól megtervezett és kivitelezett weboldal nemcsak pénzt termel, de növeli a márka láthatóságát és elérhetőségét, valamint erősíti az ügyfélkapcsolatokat és növeli az üzleti konverziókat is.

Szóval hajrá, ha még nincs weboldalad, vagy nem vagy megelégedve a mostanival, dobj egy üzenetet, és segítünk a továbbiakban!


Rák Szabolcs

Rák Szabolcs

sitepro.hu

Érdekelnének hasonló tartalmak?


Ezek is érdekelhetnek