Sikeres üzenetküldés!

10+1 kérdés, amire válaszolnia kell a weboldaladnak szolgáltatóként

2023. 10. 23.

Ha szolgáltatóként eredményes weboldalt szeretnél, van néhány kihagyhatatlan kérdés, amire mindenképpen válaszolnia kell a weboldaladnak. Hogy miért? Mert ezzel tudod megmutatni, hogy ki vagy te pontosan, mivel foglalkozol, és hogy miért vagy jobb a konkurenciánál. Ha ezeket át tudod adni a megfelelő formában, jobb esélyed lesz arra, hogy a weboldalad olyan bizalmat ébresszen a látogatóban, hogy később vásároljon is tőled. Na nézzük ezeket a pontokat!

1. Ki vagy te?

Az első és legfontosabb kérdés, amire választ szeretne kapni a látogató, az az, hogy ki áll a weboldal, pontosabban ki áll a brand mögött? Itt természetesen nem csak arra kell gondolni, hogy megjeleníted a logódat, írsz egy rövid, unalmas cégtörténetet, és csókolom.

Sokkal fontosabb, hogy legyen egy (vagy több) név és arc, akihez kötni tudja a márkát, mert ez a minimum a bizalom kialakításához. Írnod kell egy közvetlenebb, személyes bemutatkozást, hogy cégvezetőként ki vagy te, miért lehet benned megbízni, milyen tapasztalataid vannak, majd ezt az egészet kell kiegészíteni egy fotóval.

Még mindig nagyon sokan vannak, akik nem így csinálják, de hidd el, az első kattintások között mindig ott van a “Bemutatkozás”, vagy a “Rólunk” menüpont.

2. Mivel foglalkozol?

Ezt már rögtön az elején tisztázni kell a weboldal hajtás feletti részében. Weboldalak esetén hajtás feletti résznek hívjuk azt a szekciót, ami a weboldal megnyitásakor először látszik, görgetés nélkül.

A jelenlegi trendek szerint 1-3 másodpercünk van arra, hogy meggyőzzük a látogatót arról, hogy a weboldalunkon maradjon. Ez azt jelenti, hogy ha nem tudja csuklóból rávágni, hogy milyen szolgáltatással tudsz neki segíteni, akkor sajnos elvesztél. A hajtás feletti részben nem feltétlen kell szövegesen leírni, hogy pontosan mivel foglalkozol, de legalább egy ráutaló képpel illusztrálnod kell azt.

Ezt azzal tudod még kiegészíteni, hogy a menüből is következtetni lehessen, hogy miben tudsz segíteni az ügyfeleidnek.

3. Hogyan adsz megoldást az én problémámra?

Mindegy milyen szolgáltatásban utazol, valószínűleg jobban érted, mint a vásárlóid. Legyen a célod bemutatni, hogy mit csinálsz, és hogyan, így a magasabb ajánlatokat is könnyebben át tudod vinni, mert el tudod nekik magyarázni, hogy mennyire komplex az, amivel foglalkozol, és mennyivel több értéket képvisel, mint amire elsőre gondolnának.

4. Miben különbözöl, miben vagy jobb?

A célzott hirdetéseknek és úgy en bloc az internetnek köszönhetően valószínűleg nem csak veled, hanem néhány konkurenciáddal is találkozni fog a leendő vásárlód. Ahhoz, hogy jobb esélyekkel indulj, meg kell mutatnod, hogy te miben vagy más, és miben vagy jobb náluk. Nem csak arra kell gondolni, hogy te jobban elvégzed a munkádat, vagy olcsóbb vagy. Ha nem is tudod hirtelen kitalálni, hogy mi a te vállalkozásod USP-je, akkor beszélgess a korábbi vásárlóiddal, esetleg kérd ki a véleményüket, biztos vagyok benne, hogy könnyebben fogod kitalálni.

Az USP rövidítés egy angol kifejezésből származik: “Unique Selling Proposition“. Magyarul: Egyedi terméktulajdonság, vagy egyedi értékesítési javaslat.”

5. Hogyan tudlak elérni?

Szolgáltatóként az esetek többségében az a weboldalad elsődleges célja, hogy árajánlatot kérjenek, feliratkozzanak, foglaljanak, vagy csak felvegyék veled a kapcsolatot. Ilyenkor a weboldal minden elemével arra kell törekednünk, hogy ebbe az irányba tereljük a felhasználót, és végül elkezdődjön valamilyen fajta kommunikáció a két fél között. Ehhez pedig természetesen elengedhetetlen az, hogy legalább egy, de inkább több irányból is megadjuk az elérhetőségeinket.

6. Ki a célközönséged?

Sokan nem foglalkoznak ezzel, de fontos, hogy minél inkább szűkítsük a célközönségünket. Ha pontosan tudod, hogy ki szokott tőled vásárolni, és a hasonló érdeklődésű vásárlókra gyúrsz, akkor nagyobb eredményességgel fogod tudni elérni őket. A cél, hogy ezt a weboldalad is tükrözze, és olyan stílusban készüljön el, amivel könnyű azonosulni a vásárlóidnak.

7. Mit vársz tőlem?

Mit várunk el a felhasználótól? Milyen lépéseken, folyamatokon menjen végig, hogy a végén sikeresen konvertáljon? Azt akarjuk, hogy kérjen időpontot, vagy árajánlatot? Vásárolja meg a kurzusunkat? Vagy csak feliratkoztatni szeretnénk? Igazából a kérdés jelen esetben teljesen mindegy, hiszen annyi célunk van, hogy amit szeretnénk a látogatótól, azt egyértelműen közöljük is vele, és tereljük is abba az irányba.

8. Hogyan működik az, amit adsz nekem?

Minél értékesebb, vagy drágább az a szolgáltatás, amit el szeretnénk adni, annál fontosabb, hogy azt pontosan bemutassuk. Mutassuk meg, hogy a mi esetünkben ez mit jelent, miben vagyunk jobbak, mint mások, és pl. hogyan fog kinézni az a folyamat, ami a közös munka során le fog zajlani? Lássa emberünk, hogy pontosan mire számíthat, mert az ismeretlentől való félelem könnyen visszafordíthatja őket.

9. Mennyibe kerül a szolgáltatásod/terméked?

Tudom, ez nem túl egyszerű, hiszen a szolgáltatók gyakran dolgoznak egyedi árakkal. A statisztikák azt mutatják, hogy ha ki van írva a pontos ár (vagy legalább egy tól-ig), akkor nagyobb eséllyel veszik fel veled a kapcsolatot, viszont ez nem mindenhol működik. Aki nagyon egyedi árakkal dolgozik, annak ez nem opció, de törekedni kell arra, hogy a weboldal stílusával és igényességével már előre tükrözni tudjuk azt, hogy mire számíthatnak.

10. Megbízható vagy?

A bizalomépítés borzasztóan fontos, hiszen enélkül senki nem akar majd veled dolgozni. Erre az egyik jó megoldás az az, hogy legyen egy arc, akihez kötni tudja a brandet, viszont ennél azért jó lenne, ha tovább mennénk. Referenciákat mindenképpen tüntess fel. Ezeket elég jól ki lehet maxolni, ha esettanulmányként is be tudod mutatni őket, ahol részletesen leírod, hogy mit miért és hogyan csináltatok. Másik, amivel javítani tudsz, azok a vásárlói visszajelzések. Fontos, hogy csak valid visszajelzésekkel dolgozz, mert ha kamut használsz, az egyrészt nem túl etikus, másrészt meg ha lebuksz… hát az elég kínos.

+1. Jelen vagy a közösségi médiában?

Plusz egynek gondoltam ezt a pontot, tekintve, hogy nem feltétlen kell, hogy ott legyen a weboldaladon. Ettől függetlenül, ha valamilyen közösségi médiában aktívan jelen vagy (legyél), akkor érdemes azt is megmutatni a felhasználóknak, mert ha bekövetnek, és gyakrabban fognak találkozni az arcoddal és a neveddel, akkor ezzel is folyamatosan építheted a bizalmat.


A tapasztalatok és a statisztikák szerint ezek azok a kérdések, amikre mindenképpen válaszolnia kell a weboldaladnak, ahhoz, hogy a végén vásároljanak tőled. Ennél persze egy kicsit összetettebb ez a weboldalas téma, de ha segítségre van szükséged, dobj egy levelet, és megnézzük, hogy miben tudunk segíteni!

Jövő héten, a következő cikkben azt nézzük meg, hogy hogyan tudod megnyerő módon bemutatni a referenciáidat. Ha elsők között szeretnél értesülni, iratkozz fel a hírlevelünkre!


Rák Szabolcs

Rák Szabolcs

sitepro.hu

Érdekelnének hasonló tartalmak?


Ezek is érdekelhetnek